Wet & Regels m.b.t. Luchtdrukwapens Kaliber 4.5 mm

Wet Wapens en Munitie (WWM)

Ik heb de laatste tijd, ook weer tijdens een recent interview op een lokale radiozender OOG radio, vragen gekregen van mensen die denken dat er strenge regels zijn voor luchtdruk wapens, maar dat valt erg mee. Voor vuurwapens ligt dat duidelijk anders. Daarvoor is er een speciale Wet Wapens en Munitie (WWM). Hierin zijn ook de regels voor luchtdrukgeweren en pistolen opgenomen.

Vanuit de WWM zijn er dus geen beperkingen en een wapenvergunning voor nodig om een luchtdruk geweer kaliber 4.5 mm te gebruiken voor het schieten op doelen op schietbanen in besloten ruimtes. SVG heeft eigen schietbaan veiligheidsregels voor het omgaan, laden en schieten op de schietbaan met de luchtdrukgeweren en pistolen

Iedereen vanaf 18 jaar mag een luchtbuks aanschaffen en bezitten. Er zijn nog geen regels die de kracht van het wapen beperken. Personen onder de 18 jaar mogen enkel schieten met luchtdrukwapens als dit onder toezicht gebeurt van meerderjarigen.

Een luchtdruk geweer en ook een luchtdrukpistool mag niet worden gebruikt, of zelfs gedragen op voor publiek toegankelijk terrein. Daar moet het deugdelijk vervoerd worden in een koffer of foedraal.

Regels over het vervoeren van luchtbuks .Net als de locatie van gebruik zijn er ook aan het vervoeren van je luchtdrukgeweer en pistool regels verboden. Als je de je luchtdrukgeweer van A naar B wilt vervoeren is het verplicht dat deze niet onmiddellijk voorhanden is. Dat wil dit zeggen: De luchtdruk geweer en pistool moet dermate goed verpakt zitten dat hij niet direct voor gebruik klaarligt. Hij moet buiten handbereik zijn én ze moet ongeladen zijn. Een goede hoes (foedraal) is daar prima voor.

Uiteraard is het verboden om met de luchtbuks te schieten op levende organisme. Er mag dus nooit geschoten worden op mensen of dieren en dus ook niet op dat vogeltje in jouw tuin.

Hopelijk ik hiermee een beter beeld kunnen geven over de regels en wetgevingen die gelden voor het gebruik en bezit van een Luchtdrukwapens Mochten er toch nog vragen zijn, neem dan contact met ons op.

Voorzitter Jan Scholtmeijer